• barn

12 tips för barn i fjällen

Aktiviteter för en skön semester med små äventyrare

Här har vi samlat 12 av våra bästa tips för en skön semester med barn i Edsåsdalen. Här finns lätta vandringar, mängder av bär, sköna badplatser och båtar att hyra, spännande sagostigar och inte minst Nordcirkus som ställer till med festival i sommar! Packa ned barnasinnet, sköna kläder och ta med familjen till ett Edsåsdalen i sommarskrud.

 • Finn Gullfinns gull och besök skogens djur på Sagostigen strax nedanför Köjagården.
 • Promenera till Hensjön där det finns fiske, badbryggor, en liten sandstrand, grillplats och båtar att hyra. Från hotellet är det 2,5 km till sjön.
 • Ta en fikavandring till bästa fjällstället Vita Renen på Renfjället.
 • Upptäck tokiga troll och annorlunda kreationer längs Konst(-ig)stigen.
 • Låt färgerna flöda vid Barnens Ateljé.
 • Leta efter skogens go’saker – blåbär, smultron, lingon, hallon och hjortron trivs på myrar och i solstänkta fjällsluttningar.
 • Häng med på Jämtkraft Minimaraton – barnens egen löparfest från Fjällmaraton.
 • Krydda vistelsen med en natt i stugorna på Lyckans Läger vid Lilla Offsjön. Bokas via lyckanslager.se.
 • Kör barkbåtsrace i Henån.
 • Gör en topptur till Lillvalen, en inte allt för ansträngande bestigning som passar både stora och små.
 • Gå på Spektakel – en hejdundrandes festival hos Nordcirkus 25-27 aug.
 • Plaska i poolen på Köja Fjällhotell.

Barn i Edsåsdalen

Edsåsdalen är en trygg plats för barn, här är äventyren lagom stora och variationen mellan natur och kultur skapar en skön mix som passar många.

Barn

Barn i Edsåsdalen

Edsåsdalens fjällvärld är en sagolik plats för barn och deras första fjälläventyr. Dalgången erbjuder många fina vandringar och snäll vildmark som passar stora som små. Här finns även kulturfyllda äventyr och skogens överfulla skafferi att ta del av.

Renfjällsrundan

Renfjället är Edsåsdalens kanske mest kända topp och en vandring dit ett måste på sommarlistan. Turen startar längs den kreativa Konst(ig)stigen och tar dig sedan upp genom fjällbjörkskog och porlande bäckar - upp på kalfjäll och till toppen där utsikten är slående vacker.

Offsjörundan

Offsjörundan är en tur kryddad med skyltar om fjällets flora, härlig bestigning av Lillvalens 850 m höga topp, svalkande bad i Lilla Offsjön och vida vyer vid Vackermon. Du kan även välja att endast göra en toppbestigning av Lillvalen om vida vyer lockar mest.
Historievandring

Historievandringen

Historievandringen är en lättsam tur strösslad med historia om Edsåsdalens forna dagar och härliga äventyr i sagornas värld där de små får besöka Gullfinn och skogens djur. Vandringen slingrar sig genom skogen, längs Henån upp till den gamla byvägen på ovansidan av byn.
Outdoor

Grofjällsrundan

Grofjällsrundan är en vacker tur som tar dig upp längs fjällkanten på södra sidan om Edsåsdalens dalgång. Finns orken är en toppbestigning att rekommendera. Leden passerar Grofjällsstugan och Sönnestvallen som båda är fina fikastopp samt Storbäcken med sina många svalkande höljor.
Blomstervandring

Blomstervandringen & Pilgrimskällan

Blomstervandringen är en lättsam vandring kryddad med fakta om fjällets flora. Leden går längs Offsjöleden och tar dig till Pilgrimskällan där det friska vattnet har släckt törsten hos vandrare sedan forna tider.
Sagostigen

Sagostigen

Sagostigen är ett spännande äventyr för små besökare där ni hälsar på hos skogens djur och går på jakt efter Gullfinns guld. Guldstänkta djur längst vägen leder fram till Gullfinns läger och har ni tur kanske det finns guldklimpar i hans kista!
Tretoppsmärket Edsåsdalen

Vandra dig till Tretoppsmärket

Edsåsdalens dalgång omges av de tre topparna Renfjället, Lillvalen och Grofjället. Bestig alla tre och köp det fina tretoppsmärket att sätta på jackan eller ryggsäcken. Tar du en topp per dag eller alla tre i ett svep?

barnens atelje

Konst(ig)stigen är en kreativ resa bland konstverk och installationer av stora och små. Många av alstren har skapats under somrarna i Barnens Ateljé men här finns även inslag från kända konstnärer som bidragit med sina verk till vandringen.

Konst(ig)stigen

Konst(ig)stigen är en kreativ resa bland konstverk och installationer av stora och små. Många av alstren har skapats under somrarna i Barnens Ateljé men här finns även inslag från kända konstnärer som bidragit med sina verk till vandringen.
barn

12 tips för barn i fjällen

Här har vi samlat 12 av våra bästa tips för en skön semester med barn i Edsåsdalen. Lätta vandringar, mängder av bär, sköna badplatser och båtar att hyra, spännande sagostigar och inte minst Nordcirkus som slår upp portarna för cirkusskola!
Löpning

Fjällmaratonleden

Gå, lunka eller löp, hela eller delar av Fjällmaratonleden. Den totalt 45 km långa leden går längs slingrande stigar, på spänger, över porlande bäckar, rötter och och sten, genom skog och över kalfjäll. En tur med vida vyer över hela Södra Årefjällen.
spänger

Spänger i fjällen

Vi vill att alla ska få njuta av naturen – men vi behöver också hjälpas åt för att den ska hålla för våra barn och barnbarn! Tillsammans kan vi rusta leder och områden så att de håller för många glada fötter som komma ska.