Edsåsdalen ligger i en mycket vacker fjälldalgång  med flera fjäll i hästskoform runt byn. Till trivseln bidrar den boskap som betar våra backar. Något år är det en fårhjord, ett annat år är det fjällkor. 

Vid vägens slut vidtar ett stort vildmarksområde med lättillgängliga fjällryggar och toppar, myrar, åar, bäckar, tjärnar och sjöar. Närbelägna fjälltoppar är trevliga utflyktsmål, liksom de många raststugor och vindskydd som ligger efter de välskyltade lederna. 

Här kan du vandra, fiska och njuta av lugnet. Efter fiskets högsäsong i juli kommer en period med svamp- och bärplockning. Hösten är också populär med hög klar luft och vackra höstfärger.


RENFJÄLLETS TOPP PÅ KONST(IG)STIG
Startar du vid Köjagården är leden vid liften snabbaste vägen upp på Renfjället. Vill du ha en upplevelse utöver det vanliga väljer du istället att gå via Dalen. Följ den fantastiska konst(ig)stigen med kreativa installationer – häftiga för både barn och vuxna.

Här kan du se en film om konst(ig)stigen

OFFSJÖRUNDAN
Tur med blommor, fiske, topp eller kanske ett dopp. Skyltarna om natur och kultur gör din vandring ännu mer innehållsrik. Tur Lillvalens topp med fina utblickar på omgivande fjäll.

HISTORIEVANDRING
Edsåsdalen då och nu, med eller utan sagoskog. Om barnen är med är förstås sagostigen som man passerar ett måste. På skyltar längs rundan kan du läsa om livet i Edsåsdalen förr i tiden.

GROFJÄLLSRUNDAN
Tur upp på kalfjället med välförtjänt utsikt. De första kilometrarna mycket uppför men väl uppe  har du en slående vacker vandring längs fjällkanten. Vid leden finns Grofjällstugan, perfekt för en välförtjänt fikapaus. Härifrån kan du ta dig upp till Grofjällets topp. 

I guiden Fjällupplevelser till fots finns vandringarna ovan detaljrikt beskrivna samt många förslag på fina vandringar i närområdet Södra Årefjällen.