Fiskevatten i Edsåsdalens fjällvärld
I våra sjöar finns öring och röding, ingen annan fisk. Endast spöfiske är tillåtet. Torrflugefiske och haspel med små spinnare brukar fungera bra, liksom trolling eller dragrodd. Bäckmete med långspö är en populär sysselsättning när bäcköringen nappar. Vid sjöarna finns vindskydd med eldplats för dagsvandrare.

Hensjön och Henån är de lättast tillgängliga vattnen i Edsåsdalen. Hensjön når man med bil och båtar finns att hyra. I Henån kan man prova flugfiske eller mete på bäcköring.
Fiskekort kan köpas i receptionen på Köjagården under säsongens öppettider eller på ICA Undersåker året runt, samt online på
https://www.ifiske.se/fiskekort-henan-hensjon.htm

Offsjöarna och Ygeln är vackert belägna små fjällsjöar, utmärkta för både fiske från strand och båt. Man når Offsjöarna via en ca 5,5 km lång vandrings- och cykelväg. Ygeln når man bäst om man tar en båt över Offsjöarna och sedan är det en kortare vandring ner till Ygeln.
Fiskekort kan du köpa online hos Gräpplingens samff på www.natureIT.se

Många andra bra fiskevatten når man med bil från Edsåsdalen. Närmast är Indalsälven 500 m nedströms bron i Undersåker. Längre söder ut efter Vålådalsvägen finns Storån, Håckrenmagasinet samt Ottsjön. Fina fiskevatten där det förutom öring och röding även finns harr. Flera upplåtna vatten finns på renbetesfjället vid Vålådalen.

Knott och mygg
I början av juli kan det vara gott om knott och småsvaeda, mygg finns men inte i samma omfattning som de mindre insekterna. Mot mygg och knott hjälper myggmedel, mot svaeda hjälper endast ett nät. Svaedan märks mest i gryning och skymning och när det är fuktigt och vindstilla. I augusti är det endast lite mygg kvar.
Mygghattar och anorak med näthuva brukar finnas att köpa på ICA i Undersåker samt på flera andra butiker i Åreområdet.